Hammershus Fairtrade

Afrikansk kunsthåndværk og fair trade

Det bliver pengene brugt til i Nordghana

Det Nordlige Ghana – jordløse bønder og kurveflettere

Hammershus Fairtrade støtter bønder og kurveflettere i Ghanas fattigste region, Upper East Region, i grænseområdet op mod Burkina Faso. Det overvejende flertal af bønderne er jordløse.

Efter den første støttekoncert i 2005 holdt vi en række møder med interessenter – NGOer, virksomheder, donorer og andre stakeholders – med henblik på at reducere fattigdommen, støtte og udvikle både kurveindustrien i området og bidrage til en bedre tilværelse for de enkelte bønder og kurveflettere.

bolgameeting_jan2006

Stakeholders i kurveindustrien samlet til vores første møde i Bolgatanga, januar 2006.

Vi har støttet forskellige grupper og producenter igennem årene. Fra 2010 har vi koncentreret indsatsen om kurveproducenten Peter Agandaa Fair Baskets, og fra 2011 NGO’en FOSCOH (Foundation for Social Cohesion).

peter_joshua

Peter Agandaa diskuterer stråkvalitet med Joshua Nyumuah fra KROBODAN Ghana.

Vi har bl.a. støttet nye produktionsfaciliteter for Peter Agandaa Fair Baskets, en ny hjemmeside og deltagelse på messen for kunsthåndværk og brugskunst, Formland i Herning.

Bønderne i Upper East fletter kurve i tørtiden og dyrker landbrug i regntiden, typisk i en kortere periode af året fra juni til oktober, der dog med klimaforandringer er præget af stor usikkerhed. Landbruget er suppleret af mindre husdyrhold, og således har bønderne 3 overlevelsesstrategier : agerbrug, husdyr og kurvefletning.

I samarbejde med Peter Agandaa Fair Baskets og FOSCOH støtter vi derfor udviklingen af et nyt DANIDA-støttet projekt, der skal styrke bøndernes evne til at sikre og øge deres indkomster. Vi arbejder efter et koncept, som vi kalder ”Alternative Livelihood” (alternativt levebrød). Vi har skabt erfaringer med alternative livelihood siden 2005, hvor vi støttede de første forsøg hos samarbejdspartneren KROBODAN Ghana. Siden har vi fået 3,4 mio i DANIDA-støtte til igangsættelse af indkomstforbedrende aktiviteter for 1.000 jordløse bønder og deres familier.

Vi har derfor inddraget KROBODAN Ghana og deres meget positive erfaringer i udviklingen af det nye projekt,

Alternative Livelihood for Landless Farmers, Upper East Region, Ghana.

fairbaskets

Projektforberedelse i Upper East Region. Landbrugsrådgiver hos KROBODAN Ghana, Mr. Emmanuel Nartey, på besøg hos bønder i Upper East region i 2011.


Nye produktionsfaciliteter for Peter Agandaa Fair Baskets er under opførelse.
Web: Crawfurd Media

© 2020 Hammershus Fairtrade | Strandvejen 80 | 3770 Allinge | Tlf. +45 24243131 |  info@hammershusfairtrade.dk