Hammershus Fairtrade

Afrikansk kunsthåndværk og fair trade

Fair Trade kurveproduktion

Kurveproduktion i Nordghana

Kurvene produceres i områderne nær Bolgatanga i det nordlige Ghana - et område der er præget af ekstrem fattigdom.

Langt størstedelen af producenterne er kvinder, og mange af dem er enker eller enlige mødre. Så godt som ingen af kvinderne kan læse eller skrive, og kun ganske få af dem kan tale engelsk.
Kvinderne er organiseret i grupper på ca. 20, og hvis der findes en plads, så mødes de for at arbejde i fællesskab.

Se også vores nye fotobog om kurvefletterne


split400.jpgStrået splittes

Første skridt i produktionen af en kurv er at splitte strået med tænderne. For mange år siden voksede strået vildt i området omkring Bolgatanga. I dag har det ændrede klima, med meget lange tørkeperioder, medvirket til at strået nu kun kan dyrkes i det sydlige Ghana der er mere frodigt. Derfor transporteres strået til Nordghana hvor det sælges på det lokale marked.


roll400.jpgStrået rulles

Efter strået er blevet splittet, skal det rulles. Tidligere blev strået rullet på det bare lår, hvilket bevirkede at huden blev tyndslidt. I dag binder kvinderne en sandal om låret, for ikke at ødelægge huden. Sandalerne til at rulle på, samt måtter og vandfade er blevet doneret til producenterne med støtte fra Danidas Business to Business (B2B) projekt.


dye400.jpgFørste farvning

Når strået er rullet skal det farves. Farvning foregår i en stor gryde og foretages af en lokal farveekspert. Farven der benyttes er en "hot reactive dye", der er ufarlig for miljø og mennesker. De brune kurve er dog farvet med naturfarve, der er lavet af hirse. Som en del af B2B projektet er vi i gang med at udvikle nye naturfarver, der på længere sigt skal kunne komplementere de syntetiske farver. 


weave1400.jpgKurven flettes fra bunden

Når kurven flettes, starter man fra bunden af. Strået dyppes i vand for at gøre det blødt og smidigt at arbejde med. 
Kurveproduktion er et traditionelt håndværk, der i Ghana kun mestres af befolkningsgruppen "gurunierne", der lever i det nordlige Ghana. Oprindeligt blev kurvene brugt som si til den lokale hirsebryg "pito". Senere er kurvene blevet populære i udlandet og produceres i dag udelukkende til eksport. 
De lokale foretrækker plasticprodukter og bruger kun sjældent kurvene selv.


weave2400.jpgArbejdstid

At flette en kurv tager typisk en 3 dages tid, inklusiv forberedelse og farvning af strået. Arbejdstiden er dog svær at måle, da kvinderne ind imellem kurvefletning også skal stå for madlavning, børnepasning, dyrkning af jorden, tøjvask o.s.v.


weave3400.jpgKurveproduktion og landbrug

Kurvefletning er en af de eneste indtægtsmuligheder i det fattige nordghana. Udover kurvefletning er de fleste beskæftiget med landbrug, der dog kun skaffer beskedne indtægter til husholdningen. Landbruget er subsistenslandbrug og er usikkert grundet de skiftende vejrforhold og perioder med tørke og oversvømmelse.


weaver5400.jpgFair Trade

Produktion og salg af kurve på Fair Trade vilkår sikrer, at kvindene kan sende deres børn i skole, og at de kan leve en anstændig tilværelse. Gennem Fair Trade systemet er kvinderne sikret faste afsætningsmuligheder samt en tilfredsstillende betaling for produkterne. 
Uden den direkte produktion til eksport ville kvinderne flette kurve til det lokale marked, der er styret af mellemmænd og ekstremt lave priser. Gennem Fair Trade systemet modtager kvinderne en betaling, der er 3 gange så høj som prisen på det lokale marked. Derudover får de forudbetaling til strå, og skal ikke selv farve strået, som de ellers skulle have gjort.


handle400.jpg

Kvalitetssikring

Håndtagene flettes som den sidste del af kurvefletningen, og der bruges målebånd for at sikre ensartethed i produktionen.
Som en del af B2B projektet, og som en del af Fair Trade produktion, modtager kvinderne undervisning i kvalitetsproduktion, der skal sikre bedre afsætning og større konkurrencedygtighed på markedet.
Udover træning i kvalitetsproduktion, modtager kvinderne undervisning i menneskerettigheder og sundhedsfremme, herunder HIV/AIDS.


weaver6400.jpgOverskydende strå skæres fra

Det overskydende strå skæres væk med et barberblad. Denne del af processen er vigtig for at sikre en pæn og glat overflade på kurven.


finish400.jpg En færdigflettet kurv

Og sådan ser kurven ud når den er flettet færdigt. Den viste model er en såkaldt U-shape, der er designet af Pernille Bülow.
Gruppen af kvinder på billederne er fra en gruppe af enker i området Atampurum. Gruppen vandt en præmie ved Weavers' Day i 2009 som bedste flettegruppe. Præmien bestod af store vandbeholdere, der bruges af gruppen i fællesskab.


dye2400.jpgAnden farvning 

Når kurven er flettet færdig, farves den ofte en gang mere i den samme grundfarve, som strået først er farvet i (i det viste tilfælde pink). Dette gøres for at sikre, at kurven er gennemfarvet og for at undgå "hvide prikker" de steder, hvor det overskydende strå er skåret fra. Det er igen farveeksperterne, der står for farvning af kurvene.



leather1400.jpgLæderhåndtag

Når kurven er farvet færdig, sættes der læder på håndtagene. Denne del af processen foretages altid af mænd, og læderet, der bruges, er fra gedeskind. Det anvendte læder er enten produceret lokalt i Nordghana eller hos Fair Trade producenter tilknyttet kooperativet Village Artisanal i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou.


packing400.jpgPakning til eksport

Når kurvene er helt færdige, bliver de pakket i sække til eksport. Sækkene sendes med lastbil til hovedstaden Accra, hvorfra de sendes afsted med et containerskib. Der fragtes typisk 3000 kurve af gangen, og det tager 3-4 uger for en container at nå Danmark fra Ghana. 
Når kurvene kommer til Danmark, bliver de transporteret til Hammershus Fairtrades lager på Bornholm, hvorfra kurvene sendes ud til de mere end 60 forhandlere i Danmark, Sverige og Norge. 


water400.jpg
Kurven rettes ud med vand

Når kurvene har været pakket tæt sammen under fragten, er de tit blevet bøjet og ser enten flade eller skæve ud. Kurvene kan dog let rettes ud ved at hælde vand på dem, ryste det overskydende vand af, og endelig forme dem til den rette facon.

Den samme proces gentages, hvis kurven igen er kommet ud af den oprindelige facon.


finished400.jpg
Den færdige kurv

Og så er kurven endelig helt færdig og klar til at blive taget i brug...

Kurvene kan købes hos en af Hammershus Fairtrades forhandlere.

Du kan møde kurveproducenterne og opleve kurveproduktionen på nært hold på Hammershus Fairtrades årlige studietur til Ghana. Det kan du læse mere om her

Se en kort video om brug af genbrugsmaterialer i kurveproduktionen.

Billedserie: Jacob Crawfurd




Web: Crawfurd Media

© 2020 Hammershus Fairtrade | Strandvejen 80 | 3770 Allinge | Tlf. +45 24243131 |  info@hammershusfairtrade.dk